Blog az önállóság kezdetéről

Elköltöztem Otthonról

Elköltöztem Otthonról

Mi értelme egy ilyen blognak?

2018. március 02. - Elköltöztem Otthonról


Ez a blog az önállósodásról és a különköltözésről szól, elsősorban a mostani 18-35 éves korosztálynak, hiszen ők a leginkább érintettek.

De miért is gondoltam úgy, hogy ez a téma megérdemel egy önálló blogot?

A KSH felmérése szerint 2005-től 2015-ig a költözések (lakásváltoztatások) második leggyakoribb oka az önállósodás volt - ez nagyjából 25 000 főt érint éves szinten. A költözést még csak tervezők között pedig már első helyen szerepel indokként az önállósodás vágya.

Mégis, a költözni vágyó fiatalok alig találnak hiteles forrást, ami segít elindulniuk az önálló élet felé.

Szerintem hatalmas a hiány mind az oktatásban, mind a médiában ezzel a témával kapcsolatban. Miközben - elég csak néhány, pénzügyekkel vagy albérletekkel kapcsolatos oldal hozzászólásaiba beleolvasni - bőven lenne rá igény.

A legtöbb fiatalnak egyszerűen fogalma sincs, hogyan vágjon bele az önálló életbe.

Az érem másik oldala: a 20-39 éves korosztály 31,4 százaléka él a szüleivel, 1990 óta folyamatosan növekszik a demográfiai szempontból hátrányos életformát választók száma. (forrás)

Az elemzés szerint míg 1990-ben 459 ezren éltek a szüleikkel ebben a korosztályban, 2010-re számuk majdnem megduplázódott, 819 ezerre nőtt, és bár a növekedés üteme mérséklődött, ma 883 ezer “felnőtt gyereket” tartanak nyilván. Az elemzés szerint kitolódott a fiatalok önállósodása: míg 1990-ben a 21 évesek körében már több volt az önálló, mint a szüleivel élő fiatal, addig most a váltás már csak a 25. életévtől következik be.

Sokan ráadásul nem is anyagi kényszer, hanem egyszerűen a kényelem miatt döntenek így, hiszen így nem kell magukra főzniük, mosniuk, és a jövedelmük egy részét hazaadva elháríthatják magukról az önálló élet nehézségeit.

Már ebből is látszik, hogy két, egymásnak ellentmondó trend mutatkozik a 20as-30as korosztály körében:

  • Még a szülői házban lakik, mert tanul (kitolódott gyerekkor, mesterképzés, útkeresés, több diploma megszerzése, csúszás a halasztott kezdés miatt), vagy egy sikertelen önálló életszakasz után ismét hazaköltözött, ún. “mamahotelben” él.
  • Már fiatalon el kell, vagy el akar költözni (párkapcsolat, otthoni légkör, vagy szabadságvágy miatt, de gyakori a tanulás/egyetem vagy a munkalehetőség miatti költözés is)

Talán nem állítok valótlant, amikor azt mondom, hogy a huszas éveikben, vagy a harmincas éveik elején álló fiatalok életének központi témája az önállósodás. Az “El kell-e költözni egy bizonyos kor (25-28 év) után?” kérdés agresszív vitákat képes szülni akár családon belül is - nem is beszélve a közösségi oldalakról.

Nem állítom, hogy van egységes, mindenkire alkalmazható válasz, vagy hogy meg lehet szabni azt a kort, ami felett minden esetben szükséges a költözés. Én csak arra szeretném felhívni a figyelmet, hogy a kérdésben a fiatalok teljesen magukra vannak hagyva.

Döntsenek akár úgy, hogy már tizenévesen elköltöznek, vagy maradjanak a harmincas éveik végéig otthon, szerintem fontos lenne megfelelő, könnyen elérhető információval ellátni őket, ami alapján megfontolt döntést képesek hozni.

Hiszek benne, hogy csak alapos megfontolás (tájékozódás, információgyűjtés, számolás) után lehet egy ilyen döntést meghozni. Ezért kiemelten fontos biztosítani a forrásokat, a kiindulási pontokat.

Ugyanakkor azzal is tisztában vagyok, hogy sokaknak a költözés (vagy éppen a maradás) kényszer, és lemondásokkal, anyagi nehézségekkel jár - ezt a részét tapasztalatból is ismerem és meg is fogom osztani a saját történetemet a későbbiekben. De még ha kényszerből is kell egy döntést meghoznunk, dolgozhatunk rajta, hogy hosszú távon megvalósíthassuk a terveinket.

Ezért döntöttem úgy, hogy belevágok, és létrehozom a önállósodók közösségét, egyelőre ebben a formában.

Ezen a blogon főleg a következőkre fogok fókuszálni:

  • Az első önálló hónapok (költözés lebonyolítása, mennyibe kerül az önálló élet, milyen elintéznivalókra kell felkészülni, de szó lesz a főzésről, menütervezésről, költséggazdálkodásról is)
  • Albérletkeresés (árak, tudnivalók, mi legyen a szerződésben, mit kell figyelni egy lakáson, milyen költségek merülhetnek fel a megbeszélteken kívül)
  • Saját lakás (kinek, miért, mire számíts az elején, ügyintézés)
  • Munkahely vs. önállóság (támogatások és lehetőségek, önismeret, álláskeresés az első években)

Mint látjátok, elég hosszú a lista (és nem is soroltam fel mindent).

Izgalmas feladatnak nézek tehát elébe - remélem, velem tartotok, és építő gondolatokkal hozzájárultok az ElköltöztemOtthonról tartalmához.

Ha tetszett a cikk (vagy vitatkoznál vele), írd meg a véleményedet vagy oszd meg az írást másokkal.

A bejegyzés trackback címe:

https://elkoltoztem-otthonrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5213710372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása