Blog az önállóság kezdetéről

Elköltöztem Otthonról

Elköltöztem Otthonról

Tudnivalók az első költözéshez

2018. március 16. - Elköltöztem Otthonról

Eljött a nagy nap: végre elköltözöl otthonról. Tele vagy tervekkel, álmokkal az önálló életről, vagy éppen aggódsz, hogy mi lesz veled egyedül?

Nagyon fontos, hogy már jóval előbb tervezd meg a költözést. Lehet, hogy egyeseknek ez magától értetődik, de például én nagyon örültem volna egy ilyen összefoglalónak 5 éve, amikor elköltöztem a családi házból.

Különben is, tervezés nélkül könnyen kicsúszhatnak a kezed közül a teendők.

via GIPHY

Mindegy, hogy albérletbe, kollégiumba, vagy a saját kis kuckódba költözöl, jó, ha lépésről lépésre átgondolod az alábbiakat:

  • 1. Mennyi cuccod lesz?
  • 2. Mivel fogsz költözni?
  • 3. Hogyan pakolj össze?
  • 4. Mire készülj aznap?

Nézzük is meg őket sorban:

1. Mennyi cuccod lesz?

Írd össze, hogy miket hoznál el otthonról. Lehet, hogy alig lesz csomagod, de sokkal valószínűbb, hogy rengeteg dolgot fognak adni neked. Segítségként itt egy lista, hogy milyen alap dolgok szükségesek egy főre egy teljesen üres, de bútorozott és gépesített lakásba. Mellé írtam példának ikeás árakat, hogy tudd, mennyibe kerülne, ha neked kellene megvenned (én így voltam, szinte semmit nem hoztam otthonról).

Hálószoba:

(mindegyikből 2-3 db, többet nem érdemes)

  • ágyneműhuzat (2-3000 Ft/ db)
  • párna (500 Ft)
  • paplan (1000-6000 Ft/db)
  • lepedő (1200-3000 Ft/db)

Fürdő:

  • 2 törülköző (400 Ft)
  • 1 hajszárító (árukereső: 3000 Ft)
  • esetleg fürdőköpeny (főleg, ha gyenge a fűtés és hideg van pl. nagy belmagasságnál vagy földszinti lakásnál van rá esély) (5-6000 Ft)
  • papucs (600 Ft)

Konyha:

  • 1 lábas/fazék (5000 Ft)
  • 1 serpenyő (nagyobb és kicsit mélyebb, amiben a tojástól a zöldségkeverékig sok mindent meg tudsz sütni) (4000 Ft)
  • 2 lapos tányér (300 Ft)
  • 1 mélyebb tál (müzlis/leveses) (600 Ft)
  • műanyag dobozok (4 db, különböző méretű) (600 Ft)
  • evőeszköz készlet 12 db (1500 Ft)
  • 2 db nagyon éles kés (egy a húsnak, egy a többinek) (3000 Ft de inkább több)
  • 2 vágódeszka (legyen más színű, egyiken csak húst vágj) (500 Ft)
  • 4 oldalú sajtreszelő (gyaluló meg többféle lyuk legyen rajta) (400 Ft)
  • 6 db egyszerű pohár (400 Ft)
  • french press (kávé és tea készítő egyben) (2000 Ft)
  • kuka (háztartási boltokban nagyon olcsó) (1000 Ft)

Egyéb:

  • ruha akasztó 8 db (1200 Ft)
  • szennyes tartó, összecsukható (1000 Ft)
  • lábtörlő (200 Ft)
  • vízforraló (főleg, ha nincs mikró) (árukeresőn 2000 Ft)

Összesen: kb. 40 000 Ft

 

Ennyi jutott eszembe, ha gondolod, írd meg hozzászólásban, hogy neked mi hiányzott legjobban az első napon. Tányér, pohár mindenképpen legyen (akár több is, ha sokan jönnek segíteni a pakolásban). És gondolj arra, hogy vigyél valami ennivalót is magaddal, mert nem biztos, hogy rögtön vásárlással szeretnél kezdeni a sok pakolás után. Emellett papír kéztörlő is legyen nálad az első napon (a kéztörlő a papírzsebkendőtől a wc papírig mindent tud helyettesíteni).

2. Mivel fogsz költözni?

Ha már tudod, mennyi cuccod lesz, illetve ismered a pontos távolságot, az segíthet eldönteni, mivel költözz. Ha első körben csak néhány ruhát és egy hálózsákot viszel, lehet, hogy tömegközlekedéssel is meg tudod oldani. Ha autóval mennétek, számoljátok ki, hogy hányszor kell fordulni és mennyibe kerülne az út (plusz a pakolás, idegeskedés hogy befér-e minden, hol tudtok majd megállni, hátfájás  az emelgetés miatt, stb.), mert lehet, hogy érdemes inkább költöztetőt hívni.

Hogyan rendelj költöztetőt?

Először egy szimpla Google keresés során írj össze 4-5 szimpatikus céget. Ne csak az árakat nézd, hanem azt is, hogy miket írnak róluk, mennyire rugalmasak (pl. mennyiért viszik fel a cuccokat az emeletre).

Ha ez megvan, írj egy listát az összes tárgyról, bútorról, amire szállítást kérsz. A legjobb, ha fotókat is készítesz róluk.

Írj az összes cégnek egy ehhez hasonló emailt:

Tisztelt/Kedves XY Cég!

Szeretnék ajánlatot kérni költöztetésre XY településről XX településre (Ha Bp, akkor kerületet is). A költözés tervezett időpontja: (inkább írj egy hetes intervallumot, vagy legalább két napot, amiből választhatnak).

Az alábbi tárgyakat, bútorokat kellene elszállítani:

Speciális kérések: (hányadik emeletről hányadik emeletre, ha földszinti, van-e néhány lépcsőfok a bejáratnál, van-e lift, kell-e plusz doboz, csomagolóanyag, akarsz-e szobanövényt vagy más kényes dolgot szállíttatni)

Csatoltan küldök képeket is.

Előre is köszönöm,

Név

Telefonszám

A kapott ajánlatok és benyomások (hozzáállás, stílus) alapján sokkal könnyebb lesz választanod.

A költözés napjára jó, ha teljesen feltöltöd a telefonod, és kiveszel egy szabadnapot, mivel a költöztetők sokszor elakadnak útközben (baleset, dugó, csúszás) és ilyenkor órákat is késhetnek.

Még egy tipp: az indulási és célállomáson is legyen valaki, aki fogadja a költöztetőket, kezében egy nyomtatott listával a szállítandó tárgyakról, és pontról-pontra ellenőrzi, hogy minden rendben megérkezett. Csak akkor fizess, ha minden rendben volt. (Adhatsz borravalót is, ha rendesek voltak. Vannak, akik tényleg nagyon segítőkészek, engem egyszer még el is vittek az új lakáshoz a kocsijukkal).

3. Hogyan pakolj össze?

Legalább két-három nappal a költözés előtt csomagolj össze, hogy ne kelljen kapkodnod. Ha van hely a csomagoknak, az a legjobb, ha előbb összepakolsz, és csak utána kérsz ajánlatot a költöztetésre. Lehet, hogy pakolás közben jössz rá, hogy még egy bútort vinni szeretnél...

A törékeny dolgokat (üvegek, tányérok) csomagold újságpapírba vagy normál papírba. Ha nincs újságod, akkor postaládába dobott reklámújságok is jók helyette. Szerintem minimum két lapba érdemes burkolni, hogy védve legyenek, utána pedig ragaszd le celluxszal, hogy ne jöhessen szét a csomagolás.

Ezeket a törékeny tárgyakat pakold dobozokba; ahol hézagok támadnak közöttük, oda tömj be papírt, néhány pólót, törlőrongyokat vagy szivacsot, hogy minél kevésbé mozogjon. Csak annyira pakolj tele egy dobozt, hogy könnyedén le tudd zárni, ne domborodjon ki. Minden doboz aljára, és lezárás előtt a csomagok tetejére is tegyél pluszban papír rétegeket, hogy védd a törékeny tárgyakat.

Volt olyan, hogy már nem maradt papírom, és pólókba, meg konyharuhákba tekertem a tányérokat.

Dobozokat tudsz obiban, ikeában venni, de ha ügyes vagy, a környéketeken lévő irodaházakból, boltokból is kérhetsz és ismerősöket is megkérdezhetsz. Van olyan költöztető, akitől lehet dobozt kérni, de szerintem jobb, ha addigra már mindent elpakolsz és átgondolod, hogy nem hiányzik-e valami.

A dobozokat erősítsd meg széles ragasztószalaggal, akár többször is, és bepakolás után emeld meg, hogy mennyire stabilak. Ha végeztél a pakolással, vastag, fekete filctollal, jó nagy betűkkel írd rá, hogy mi van bennük. Azt is írd rá, ha törékeny tárgyakat pakoltál bele.

A ruhákat, ágyneműket szemetes zsákokba pakold. Ha nem szeretnéd ezt a megoldást választani, vehetsz vákuumzsákot, amibe csak beleteszed az összehajtogatott ruhákat, majd egy nyíláson át porszívóval kiszívod a levegőt. Így a ruhák összezsugorodnak, és kis helyen is elfér a csomag. Nézd meg, erre gondoltam (KATT). Nekem is van ilyen, de sajnos nem tudtam elég szépen beletenni a ruhákat, hogy ne gyűrődjenek össze teljesen.

A könyveimet én dobozba tettem, de nagyon nagyon nehéz lesz így a doboz, érdemes kisebb egységeket képezni, vagy valami könnyebben emelhető táskába, bőröndbe tenni őket.

A szobanövényeknek csak összekötöztem a leveleit, azokat egyesével, a végén pakoltam a teherautóba, és imádkoztam, hogy túléljék az utazást (eddig egy töréssel megúsztam négy költözés alatt).

A konyhai eszközöket ugyanúgy papírba csomagoltam és dobozba tettem, mint a törékeny tárgyakat.

Ha vannak bútoraid, le kell ragasztani az ajtajukat, esetleg érdemes vékony fóliával betekerni őket, a sarkokat meg leragasztani, hogy kevésbé sérüljenek.

A tévét, laptopot dupla dobozba tedd és a két doboz között béleld ki valamilyen puha anyaggal. Írd rá ezekre is, hogy törékenyek.

via GIPHY

Ha már költözöl, érdemes rászánni egy két napot, és még otthon kiválogatni minden olyan ruhát, tárgyat, amit sosem használsz. Jobb ezektől most megszabadulni, mint amikor csak egy-két napra látogatsz majd haza. Ajándékozd el, add el, vagy dobd ki - és máris kevesebb cuccod lesz a költözéskor, illetve a szüleidnek sem kell kerülgetniük az ottmaradt, felesleges holmidat.

Ha meg magaddal vinnéd (és fizetnél a költöztetőnek érte) az sem nagyon érné meg olyan ruhákért, amiket nem hordasz.

Csak annyit vigyél magaddal, ami biztosan elfér az új helyen. Ne zsúfold tele a szobád mindjárt a legelején, hiszen később úgyis veszel még bele plusz dolgokat (akkor is  fogsz, ha előtte megfogadod, hogy nem).

4. Mire készülj aznap?

Legyen nálad rengeteg szemetszsák, cellux, filc, olló, post-it (ragacsos papír) és bőven több pénz (legalább +10.000 Ft), hátha valami váratlan dolog közbejön. Kényelmes ruhában legyél, amit nem sajnálsz (költöztem már szoknyában, no comment).

Az új lakásban készülj fel, hogy minimum egy napig pakolni fogsz, ezért jó, ha van segítséged. Ami nagyon fontos, hogy legyen mosogatószer (/kapszula a gépbe) és edény szárító. Hiszen minden konyhai eszközt el kell majd mosogatnod. Az sem árt, ha van legalább ruhaszárító kötél, mert a szemeteszsák szagú ruháidat biztos ki akarod majd mosni (vigyél mosókapszulát vagy kis üvegben mosószert).

Csomagolj be egy szatyor tisztítószert is, és legyen nálad felmosóvödör, felmosó, seprű és lapát. Spórolós tippek első napi takarításhoz:

  • a mosogatószer szinte mindenre jó: tehetsz belőle a felmosóvízbe, letörölheted vele a csempét, a csapokat
  • ugyanilyen all-in-one a citromsav és az ecet (bár utóbbi elég büdös): vízzel higítva letörölheted vele a polcokat, a port, de a fürdő kitakarításához is jó
  • vegyél sok olcsó mosogatószivacsot (úgyis mennek majd a kukába), meg gyógyszertári 100 db-os gumikesztyűt

Legjobb, ha mindent egyszerre pakolsz ki, mert akkor nem kell hónapok múlva is a leragasztott dobozokat kerülgetned. Én csináltam ezt egyszer és nagyon rossz volt, soha nem találtam semmit.

via GIPHY

Így, aránylag sok, egyedül szervezett költözés után számomra ezek a legfontosabb észrevételek. Ha most költözöl és nincs még semmi tapasztalatod, akkor is azt javaslom, hogy magad intézd: inkább az első költözésednél hibázz kis pénzből, mint évek múlva, amikor már esetleg családdal és sok-sok bútorral követnéd el ugyanazt.

Te elköltöztél már otthonról? Oszd meg az élményeid a hozzászólások között.

A bejegyzés trackback címe:

https://elkoltoztem-otthonrol.blog.hu/api/trackback/id/tr10013744370

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása