Blog az önállóság kezdetéről

Elköltöztem Otthonról

Elköltöztem Otthonról

Te szoktál spórolni? + KÉRDŐÍV

2018. július 17. - Elköltöztem Otthonról

 

Már régóta tervezem, hogy írok a spórolásról, annak ellenére, hogy a témával számtalan cikk, könyv és videó foglalkozik. Számomra ez egy nagyon fontos terület, kifogyhatatlan mennyiségű, folyton változó adattal, amiből érdekes következtetéseket lehet levonni.

Hasonló témákat - például havi és éves költségvetés készítése, vagy a felesleges vásárlások elkerülése - már korábban is érintettem, de magával a spórolással még nem foglalkoztam.

Ha már itt tartunk: az Intrum Justitia (egy követeléskezelő cégcsoport) 2017 novemberében készített egy európai felmérést, amelyet 1006 magyar is kitöltött. (Itt olvashatod a teljes közleményt.)

Ebből többek között az derült ki, hogy

  • a magyarok több mint 50 százaléka  havonta rendszeresen félretesz
  • a 18-34 évesek 60 százaléka, az 50 évnél idősebbek 40 százaléka takarít meg havonta egy összeget
  • a megkérdezettek több mint 60 százaléka az előre nem látható kiadások miatt tesz félre, míg utazásra 25 százalék

Emellett - ahogy látni is fogod - itthon nagyban dominál a lakásvásárlás célú megtakarítás, szemben más európai országokkal.

Na de mi ez a nagy felhajtás a spórolás körül?

És mi köze ennek a megtakarításhoz?

Úgy látom, hogy már maga a szó is rendkívül ellentmondásos: van, akinek a nagyszülők “kuporgatása” jut erről eszébe, van, akinek meg az örökös lemondás és szegénység...

De még mielőtt egy sort is írnék a témáról, szeretnélek megkérni, hogy tölts ki egy általam összeállított kérdőívet. Ebben olyan kérdéseket is felteszek, amire a hivatkozott kutatás nem tér ki, engem viszont nagyon érdekelne.

A végeredményt itt a blogon is megosztom veled, külön kiemelve a kérdésekre adott saját válaszaimat.

Ígérem, nem csak arra fogok fókuszálni, hogy miért kell vagy nem kell spórolni, hanem arra is, hogy ha igen, akkor hogyan érdemes.

Ha szeretnéd kitölteni, ne halogasd, hanem ess neki most azonnal!

Itt is van:

 

A bejegyzés trackback címe:

https://elkoltoztem-otthonrol.blog.hu/api/trackback/id/tr1014118337

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása