Blog az önállóság kezdetéről

Elköltöztem Otthonról

Elköltöztem Otthonról

Hogyan vezesd a költéseid?

2018. március 18. - Elköltöztem Otthonról

Hallgasd meg ezt a cikket podcast formában is. Miért jó ez? Mert így út közben is tudod hallgatni a blogot, vagy olyan tevékenység közben, amikor nem tudsz olvasni (főzés, mosogatás).

Meg tudod mondani, hogy az elmúlt hónapban pontosan mennyi költöttél?

És azt, hogy a tavalyi évben átlagosan mennyit fordítottál lakbérre?

Sajnos azt látom, hogy a legtöbb fiatal (persze ez idősebbekre is igaz) egyszerűen nem tudja megmondani, hogy mennyi pénzt költ el havonta. Van egy fizetése, mondjuk nettó 170.000 Ft, és azt költi, amíg tart. Vagy kölcsönkér, ha elfogy a pénze, általában a szülőktől.

Mivel tényleg szinte mindenki ezt csinálja, felmerülhet a kérdés, hogy mi a baj ezzel.

Először is, ha nem tudod megmondani, mennyi pénzre van szükséged, azt sem tudod, mennyit kellene keresned, illetve hogy mennyivel tudnád csökkenteni, ha gyűjteni szeretnél valamire. De ez csak a kisebb gond. A nagyobb baj az, hogy az önállóság ott kezdődik, hogy nem csak élsz bele a világba, hanem vannak terveid, céljaid és teszel lépéseket a megvalósításukhoz. Ez pedig anélkül, hogy tudnád, hogy állsz anyagilag, lehetetlen.

Az önállóság ott kezdődik, hogy nem csak élsz bele a világba, hanem vannak terveid, céljaid és teszel lépéseket a megvalósításukhoz. - Oszd meg Twitteren 

Ismerőseim közül például sokan vennének autót, bringát vagy valamilyen nagyobb értékű elektronikai cuccot (pl. tévét). Viszont alig van olyan, aki választ tud adni a következő kérdésekre:

  • pontosan mennyi pénzért szeretnél venni?
  • mikor tervezed megvenni?
  • miből fogod fizetni és mennyi pénzed marad az esetleges plusz költségekre (fenntartás, javítás)?

Ezek nem annyira bonyolult kérdések és mégis - tízből talán egy ember van, aki átgondolja őket. A legtöbben kapnak pénzt a szülőktől, vagy örökölnek, és akkor pont annyiért nézegetnek (esetleg az adott havi fizetésükből még hozzátesznek, aztán majd lesz valahogy). Ez minden, csak nem felelősségteljes gondolkodás.

Na de maradjunk a tárgynál: vezetni kellene a havi költéseket. Ehhez használhatsz appokat (Koin, Money Pro, Pénziránytű stb. kommentben írd meg, ha tudsz egy jót), de szerintem a legjobb megoldás egy Google Drive fiókban, Excel táblázatban vezetni a kiadásaid és bevételeid (pénzáramlás/cash flow).

Három ok, amiért a Drive-os Excel mellett döntöttem:

  • személyre szabható, tehát pontosan olyan oszlopok, kategóriák lesznek benne, amire nekem szükségem van, és könnyedén ki is egészíthetem (így adtam hozzá két hónap után egy Rendszeres/Eseti kiadás oszlopot)
  • könnyen hozzáférhető: mivel folyamatosan írom a költéseim, jó, ha telefonról, gépről, mindig és mindenhonnan hozzáférek
  • bármikor bármilyen grafikont, kimutatást tudok belőle készíteni három kattintással

Ha kedvet kaptál, ezen a linken találod az általam használt Excelt:

Katt ide a letöltéshez >

Megjegyzés: kérlek, ne kérj hozzáférést a táblázathoz. Ha beleszerkesztesz, akkor másoknál is módosul.

Az alábbiak szerint tudod lemásolni magadnak:

1. lépés: A menüben válaszd ki ezt: Fájl/Másolat készítése

maskesz.png

2. Lépés: Adj egy tetszőleges nevet a táblázatodnak, és válaszd ki, hova szeretnéd menteni.

maskesz2.png

Nyugodtan másold le magadnak, írd át a kategóriákat kedved szerint, és használd a továbbiakban. A lényeg, hogy minden, de minden költést írj bele (a 200 forintos rágót is). Ha így teszel, látni fogod, hogy mire megy el a legtöbb pénzed - valószínűleg meg fogsz rajta lepődni.

Amikor elkezdtem írni a saját költéseim, azt hittem, hogy kajára megy el a legtöbb pénzem (azért sütit, gyorskaja és büfé is becsúszik egyszer-kétszer egy hónapban). Mivel drága ruhákra, autóra és ékszerekre sem nagyon költök, adta magát a feltételezés.

Három hónap után viszont meglepő felfedezésre bukkantam: a fizetésemhez képest aránytalanul sokat költök kozmetikumokra. De hát alig sminkelek, döbbentem rá, és csak ajándék parfümöt használok! Igen, viszont folyton bebiztosítom magam 2-3 tartalék tusfürdővel (a legkisebb kiszerelésből), samponokkal, nem is beszélve az értelmetlen arcmaszkokról, hajvégápolóról meg a ki tudja mire jó vackokról. Ezután átrendeztem a tartalékos fiókot, és most már tudatosan figyelek, hogy ne vegyek annyi felesleges kacatot.

Lehet, hogy nálad nem áll otthon hegyekben a fogkrém, a szájvíz meg az arcradír, viszont minden nap beugrasz a kfc-be és elköltesz “pár száz forintot”. Vagy minden hónapban veszel egy cipőt, esetleg turkáló függő vagy. Sokszor ki sem derülnek ezek a dolgok, amíg nem látod összegyűjtve egy táblázatban. Erre mondják, hogy a számok nem hazudnak.

Ha már belelendültél a költségeid írogatásába és kevesebbet költesz, mint amennyi bejön egy hónapban, érdemes elgondolkodnod két fontos lépésen, ami nagyban növeli az önállóságod:

1.

Ne kérj több pénzt: fogadd meg, hogy mostantól a saját lábadra állsz és nem fogadsz el több pénzt a szüleidtől. Meg is mondhatod nekik, hogy hálás vagy, amiért támogattak, hisz sokaknak nem adatik meg ez a lehetőség, viszont itt az ideje, hogy a saját keresetedből élj.

Nem is gondolnád, mekkora szabadságot tud adni egy ilyen döntés. (Azért arra is gondolj, hogy legtöbbször számukra nagy-nagy boldogság, hogy segíthetnek, és tovább fognak próbálkozni. Beszéljétek meg, hogy szüli- és névnapokon adhatnak pénzt, de csak “jelképes” összeget, vagy tegyék félre a saját számlájukon, amit neked adnának, és csak akkor adják oda, ha nagy szükséged lesz rá pl. kirúgnak a munkahelyedről).

2.

Kezdj el félretenni: ha tudod, mennyi pénz kell általában egy hónapban, számolj úgy, hogy egy kicsit mindig el tudj tenni belőle (pályakezdőként havi 1-2000 forint is nagyon jó, de ha megteheted, tegyél többet, később hálás leszel magadnak).

Ezt az összeget hónap elején mindig kösd le (állítsd be a lekötést úgy, hogy egy hónap után lejárjon, így a következő hónap elején hozzá tudod tenni az adott összeget. Figyelj, mert sok banknál adott összeg alatt pl. 50.000 Ft, nem lehet lekötést indítani. Esetleg addig érdemes lehet kivenni, és egy perselybe tenni a pénzt.)

Ha ezeket az egyszerű lépéseket betartod, az életed részévé válnak, akkor sokkal előrébb jársz majd a kortársaidnál (meg úgy általában a legtöbb embernél). Lesz egy kis tartalékod, te döntöd el, mire költöd a pénzed, és tisztában leszel a lehetőségeiddel.

Ha érdekel, hogy tudod megtervezi az éves költségeid, erre is összeraktam egy táblázatot, amit ide kattintva érsz el.

Te mit gondolsz a költségek tervezéséről? Vezeted rendszeresen a kiadásaid? Írd meg a választ egy hozzászólásban.

A bejegyzés trackback címe:

https://elkoltoztem-otthonrol.blog.hu/api/trackback/id/tr5513743810

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

toodark 2018.03.18. 21:04:57

gnucash nálam több mint 10 éve működik megbízhatóan. Elsőnek kicsit tanulni kell, de utána nagyon jól át lehet vele látni a pénzügyeket.

VT Man 2018.03.19. 00:22:22

Revolut.com bankkártya, az automatikusan kategorizálja a kártyás költéseket. Sajnos még nem teljes a magyarországi támogatásuk (nincs rendes magyar számlaszámuk)

2018.03.19. 00:49:31

Tudom, hogy ma divat az otthonról elköltözést misztifikálni, mamahoteleznibazt, aki nem bérel magának lakást, de én azt tudom javasolni, hogy aki teheti, az lakjon a szüleivel. A kozmetikumokra, KFC-re és más csacsiságokra költött pénzek eltörpülnek a lakbérre havonta elvert pénz mellett.
Sok embert ismertem, akik inkább lakótársakkal költöztek össze, minthogy a szüleikkel lakjanak. És nyomták a pénzt bérleti díj formájában egy idegen zsebébe.
Volt 3 barátnőm is, akiknek a szüleik vettek lakást, így ők a szülőktől el tudtak költözni, de lényegében mégis a szülők pénzén éltek, hisz kaptak egy 7-8 milliós ingatlant (az összegekből látszik, hogy nem tegnap volt). De magukra úgy gondoltak, mint önálló nőkre.

Én is bérelek lakást, férfiként fél évente költök valami kozmetikumra (kizárólag tisztálkodási céllal, szemmi arcmaszk vagy szempillaspirál). Az átlag akciós tusfürdő ára és a bérleti díj több nagyságrenddel eltér. Ha nem naponta vagy hetente veszel kényszeresen egpy újabb tusfürdőt, akkor teljesen felesleges ezen pörögni.

Szülőktől kapott pénzt mindig el kell fogadni. Saját magadnak is befektetheted. Láttam már olyat, hogy a fogalmatlan szülők valami MLM-be vagy más piramisjátékba tolták a gyereknek szánt pénzt, mert ennyire nem értettek a befektetésekhez és egy "jóakaratú" MLM-es ismerős beforgatta őket, hogy a svájci almamag-kivonatban vagy a teljesen áltudományos kineziológia tanfolyamban van a jövő.
Akkor már inkább nálad legyen az a pénz és fektesd be te.

igazi hős 2018.03.19. 08:43:55

@karandash: "Szülőktől kapott pénzt mindig el kell fogadni." Csak sajnos nincs ingyen ebéd. Nálunk ha kiköltözik a nagyobb gyerek, akkor a fél házat ki vagy el lehet adni, ha meg a kisebb is elköltözik (az még soká lesz), akkor az egész házat el lehet adni és keresünk egy kicsi garzont magunknak. Persze jól hangzik, hogy ingyen laksz valahol, de az nem ingyen van, hanem a szüleid vesztesége a te nyereséged. (Van sok win-win szituáció is, de többnyire a gyerek nyer, szülő fizet a jellemző.) Persze általában jó szívvel adják és örülnek, hogy segíthetnek, de ha elhiszed, hogy ingyen van, akkor csúnyán átvered magad.

para_noir 2018.03.19. 08:59:53

@karandash: szülőkkel lakni 18-20 felett komoly személyiségtorzító faktor, aki pedig kihúzza huszonvégéig, harmincig a mamahotelben, abból már soha nem lesz épkézláb ember. El kell húzni otthonról minél előbb.

Amineknevetadokelveszik 2018.03.19. 09:24:03

Én nem bonyolítom. Félreteszem a megcélzott mennyiséget a hónap elején, aztán hó közben ha úgy érzem időarányosnál jobban fogy a számlámról a pénz, minden költést visszafogok.
Szerintem célszerűbb egy nehezen hozzáférhető megtakarítási formát elindítani, és kitartani mellette... pl lakástakarék.

werinter 2018.03.19. 09:45:42

@karandash: El kell költözni otthonról, lehetőleg pár év munka után. Tehát a "gyerek" lakjon otthon 4-5 évig, közben dolgozzon és tegye félre a fizetésének legalább 70-80%-át, aztán költözzön el. Az albérlet valóban nem egy jó ötlet, több millióval kitömjük egy ismeretlen idióta zsebét, aki ráadásul 100%, hogy nem is adózik, tehát feketén adja ki 100 ezerekért havonta a putriját.
A jobb módszer, ha az ember inkább vesz egy saját ingatlant, valamelyik nagyobb városban. Természetesen itt is hitelt kell törleszteni, de legalább 10-20 év múlva lesz az embernek egy saját lakása/háza, amit később ki is adhat. Ezért érdemes tényleg jó helyzetben lévő nagyvárosban "befektetni" (Budapest, Győr, Kecskemét stb.)

telkoe 2018.03.19. 13:50:26

Tanulj, fejlodj, keress olyan melot ahol nem 170e nettot kell beosztogatni. Havi parezer Ft lekotott bankbetet a bohockodas szint.

Szelid sunmalac 2018.03.19. 15:22:34

@karandash: Mondjuk mielott ilyen kurvajo tanacsokat osztogatsz, talan elobb meg kene kerdeni a szuloket is, hogy esetleg akarjak-e elni a sjaat eletuket egy kicsit, amig meg tudjak, es esetleg tobb penzt es energiat magukra is forditani, minekutan husz evig erre kevesbe volt lehetoseguk.

Valamiert ez itt igen keves embernek jut eszebe, hogy nem csak a csemete dontese, hogy neki epp mi a kenylemesebb es kifizetodobb.

Elköltöztem Otthonról 2018.03.19. 16:32:17

Huhh, nagyon jókat írtok, egy-két hozzászólás komolyan megihletett, hogy külön posztot írjak róla.

Viszont kérlek, az indulatos kifejezéseket inkább hanyagoljuk, ennek semmi helye itt (és máshol sem). Sokkal jobban "átmegy", amire gondolsz, ha normális stílusban írod le.

Ennek ellenére részben igazad van @Szelid sunmalac. Azért nem tudok állást foglalni, mert ahány család, annyi helyzet. Ahogy @karandash írta, sajnos vannak "fogalmatlan" szülők, de ugyanígy vannak olyan gyerekek, akik csak elszórják, amit kapnak. Az a lényeg, hogy te már csinálhatod jobban, mint a szüleid :)

Elköltöztem Otthonról 2018.03.19. 16:41:21

Köszi a Revolut, KOIN tippeket!

Mamahotel: 17 évesen költöztem otthonról, kicsit kényszerből, de leginkább azért, mert úgy éreztem, függetlenné kell válnom. Nehéz volt, de minden perc megérte. Viszont aki otthon marad, sokat félretehet, ez is egy szempont. Meg a kényelem, a szülők támogatása...

A keress többet, és minek lekötni pár ezret: igen, nyilván minél több a kereset és a megtakarítás, annál szerencsésebb. De valahol el kell kezdeni. Nem a nyereségért, a tanulásért. Aki megtanulja kicsiben, nagyban is tudni fogja alkalmazni.

czinimini 2018.03.20. 12:35:47

Jó kis írás, köszi.

Elköltöztem Otthonról 2018.03.20. 15:50:25

@czinimini: Örülök, hogy hasznosnak találtad.

2018.03.23. 06:29:05

@para_noir: "szülőkkel lakni 18-20 felett komoly személyiségtorzító faktor"

Én azt látom, hogy ez ott probléma, ahol a szülő-gyerek kapcsolat rossz. Ahol normális kapcsolat van, ott ha 18 évig nem volt gond az együttélés, akkor utána se lesz.
Én sajnos albérleteztem sokat Magyarországon is, mielőtt lett saját lakásom, meg itt Ázsiában is, ez kurva nagy önállóság (nem!), tömöd a fizetésed nagy százalékát egy idegen zsebébe és a végén neki lesz még egy lakása a te pénzedből, neked meg nem.
Egy család gazdasági közösség is. Persze a modern ballib társadalmakban a gyereket kiteszik otthonról, mert az állam alájuk pakol támogatásokat. Norvég, dán fiatalok havi több százezer forintos ösztöndíjakat kapnak ha egyetemre járnak, Hollandiában az egyetemi kollégiumban mindenkinek jut egy minigarzon-szerű lakrész. Ez se önállóság, hisz nem a gyerek termelte meg azt, az állam pakolja alá, tehát adójukon keresztül a szülők fizetik.
A hagyományos társadalmakban nem volt gond a szülőkkel élés, ez csak az elidegenedett nyugati ballib államokban lett mamahotelezve.
Persze kell a bérleti piacot pörgetni, be kell ugrasztani a fiatalokat lakásbérlésbe.

Én itt külföldön bérelek. Ez hosszú távon teljes anyagi nonszensz, de megveregethetem a vállam, hogy önálló vagyok.
Szerencsére Magyarországon van ingatlanom, amit kiadok, ezért egyszerre látom mindkét oldalt.

@igazi hős: "ha meg a kisebb is elköltözik (az még soká lesz), akkor az egész házat el lehet adni és keresünk egy kicsi garzont magunknak." - oké, ezt a "házat eladjuk, veszünk egy kis garzont magunknak" dolgot el tudod játszani egy felkapott agglomerációs településen lévő házzal, de próbálj meg Rinyabesenyőn vagy Hajdúszováton eladni egy házat és abból egy nagyobb, élhető városban bármilyen lakást venni.

"Van sok win-win szituáció is, de többnyire a gyerek nyer, szülő fizet a jellemző" - eleve a gyerekválláson a szülő sose nyer anyagilag, kivéve, ha születése után közvetlenül eladja a csecsemőt egy pedofilhálózatnak vagy kínai szervkereskedőknek. Aki anyagi nyereséggel akarja befejezni az életét, az nem vállal gyereket.
süti beállítások módosítása